Green European Foundation – A charter for the smart city

Animaties, you gotta love them. Het is een droom voor een stripdenker als ik: filmmaken. En als daar een serieuze boodschap in verpakt moet worden, knal ik er met veel plezier een eclectisch kleurenpalet tegenaan. Of niet. Maar nu mocht het.

 

De Green European Foundation (GEF) is een samenwerkingsverband tussen de Europese groene partijen. Ze hebben als missie om de betrokkenheid van burgers bij de politiek te vergroten.

 

GEF ontwikkelde een handvest voor de smart city die beleidsmakers helpt om bij technologische ontwikkelingen in onze leefomgeving het welzijn van haar bewoners niet uit het oog te verliezen.

Want handig, meer camera’s op straat, of schoonmaakrobots, maar hoe zorg je ervoor dat alle verzamelde data voor de goede zaak wordt gebruikt? In plaats van onze vrijheid inperkt of privacy schendt?

 

Sinds 2016 heb samen met Michiel van Haren (onder de noemer THATexplains, dat zijn wij dus) al heel wat uitgelegd voor GEF. Van de meer dan twintig animaties vinden wij deze het vetst.

 

 

Meestal is een script het uitgangspunt, maar hier hebben we die zelf gemaakt aan de hand van het handvest en de projectwebsite. Er waren bakken met wetenschappelijke tekst, maar die moest versimpeld. Want helder. In één keer te snappen.

 

 

Dus ik aan het scripten, storyboard getekend (dat doe ik dus ook) en schetsen (en dit). Als de stijl staat, het tekenwerk is af, de karakters hebben… karakter, blaast Michiel er leven in. Noem hem de regisseur van het bewegende beeld. Mij die van het stilstaande.

 

 

“Paul helped us take a complex topic and bring it to life in an engaging and appealing animation video. He was closely involved in every stage of the process, from helping us polish the script to working out the visual narrative and ensuring all of our objectives were met. His passion for the work was clear throughout and his willingness to try out new things was key to the strong final result.” Sien Hasker – GEF